Pipetki Pasteura stanowią jedno z najbardziej elementarnych i niezbędnych akcesoriów w laboratoriach medycznych. Pipety Pasteura umożliwiają precyzyjne odmierzanie cieczy oraz przenoszenie niewielkich ilości płynów na cele badań o różnym charakterze i specyfice. Prostota i skuteczność tego rozwiązania sprawia, że praca z tym narzędziem znacznie ułatwia pracę, co przekłada się na jej efektywność i wiarygodność prowadzonych badań. Co jeszcze można powiedzieć o pipetach Pasteura?
- Pipetki Pasteura — ogólna charakterystyka i rodzaje
- Pipety Pasteura — najczęstsze zastosowania
Pipetki Pasteura — ogólna charakterystyka i rodzaje
Pipetki Pasteura są produkowane z wysokiej jakości materiałów i dostępne w wersji sterylnej. Dlatego też nadają się do jednorazowego użytku i są pakowane zbiorczo, aby zapewnić sobie dostęp do większej ilości podczas prowadzonych badań. Umożliwiają precyzyjne dozowanie i świetnie nadają się do codziennej pracy laboratoryjnej. Dzięki ergonomicznemu kształtowi ułatwiają pracę i idealnie sprawdzają się nawet przy najbardziej wymagających zadaniach.
Pipety Pasteura dostępne są w wielu rozmiarach i o różnych pojemnościach, jednak do tych najpopularniejszych zalicza się pipety o pojemności 1 ml i 3 ml.
Można zdecydować się na pipety sterylne i niesterylne. Te pierwsze używane są np. w badaniach mikrobiologicznych, przy hodowlach komórkowych, czy prowadzonych badaniach klinicznych. Dzięki nim nie dochodzi do zanieczyszczenia próbek, co w przypadku niektórych badań mogłoby prowadzić do zafałszowania wyniku. Pipety niesterylne umożliwiają natomiast przenoszenie cieczy, gdy nie ma konieczności zachowania jej jałowości. Poszczególne warianty umożliwiają jednak precyzyjne pobieranie cieczy.
Istnieje jeszcze jeden podział na pipety Pasteura plastikowe i pipety szklane. Plastikowe pipety Pasteura są przydatne przy rutynowych, niewymagających dużej precyzji zadaniach. Są najczęściej stosowane jednorazowo przy transferze materiału badawczego. Natomiast szklane pipety Pasteura umożliwiają precyzyjne dozowanie płynów, są odporne na wysokie temperatury i chemikalia. Mogą być wyposażone w podziałkę, co zwiększa ich niezawodność.
Pipety Pasteura — najczęstsze zastosowania
Pipety Pasteura są w użyciu w laboratoriach i ośrodkach badawczych niemalże bez przerwy, co wynika z możliwości, jakie oferują.
Przede wszystkim taka pipeta ułatwia pobieranie i przenoszenie dowolnej cieczy. Mogą to być odczynniki chemiczne, czy krew pacjenta. Pipeta ułatwia także transfer płynu na szkiełka mikroskopowe. Narzędzie to służy również do precyzyjnego odmierzania, dozowania i mieszania odczynników, których odpowiednia ilość ma znaczenie przy uzyskaniu adekwatnych reakcji chemicznych i biologicznych.
Badacze korzystają także z pipetek dla celu izolacji materiału biologicznego, czy przy oczyszczaniu próbek. Ułatwiają ponadto dawkowanie i napełnianie pojemników, fiolek — bez obaw o rozlanie cieczy. Stanowią także niezbędne akcesorium w przesiewowych testach, czy w ekstrakcji cieczy.
Pipety Pasteura są cenione za swoją prostotę i łatwość obsługi. W zależności od potrzeb można wyposażyć się w modele szklane, plastikowe, o dowolnej pojemności, a nawet sterylne. Dobierając odpowiedni rodzaj pipety do prowadzonych prac badawczych zwiększa się efektywność pracy, bezpieczeństwo przy obsłudze cieczy o różnym pochodzeniu i wiarygodność uzyskanych wyników. Pipeta, jako uniwersalne narzędzie, od lat zostaje niezastąpionym przyborem stosowanym w każdej profesjonalnej pracowni laboratoryjnej.